Thursday, 18 August 2011

Blueberry Cheese Tart..

Thanks to Nazira sbb berkongsi resepi ni..I like! peberet!!


Bahan-bahan untuk pastri :-
250gm butter / marjerin
80 gm gula icing
2 biji telur B
440 gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :-
Mula kacau dgn senduk je butter dan gula...masukkn telur dan esen
kacau lagi.....pastu guna tangan pulak, masukkan tepung sikit-sikit...
uli hingga menjadi doh yang boleh dikepal....jgn lembik sgt. Ambil
sedikit doh dan tekankan dalam acuan tart..cucuk-cucukkan
permukaan tat dgn garfu.... Bakar doh pastri  selama 15 minit......
dalam 175 darjah celcius..... Dah masak kuarkan dr oven dan
sejukkan....nak isikan filling cream cheese pula....

Bahan-bahan filling :-
300 gm Philadelphia cream cheese
70 gm gula ising
25 gm butter
1 bj telur A

*Pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang....masukkan
  telur dan pukul lagi hingga sebati..kalau nk masukkan 1 sudu kecil
  esen vanilla pun boley gak...
*Masukkan dalam beg piping...pipingkan dalam tart dan sudukan
  sedikit blueberry atasnye.....Buatlah corak ikut suka atau kreativiti
  masing2....
*Bakar lagi dlm 20 minit.....kemudian angkat......kalau nk tahan lama
  boleh simpan dalam peti sejuk dalam bekas bertutup....

Ada ke masa nak buat ni huhu..bestnye..insyaAllah..jom kawan2..
raya ni kita cuba try test buat..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...