Sunday, 7 August 2011

Kastard Jagung

Hmm..balik dr Batu Pahat ptg td, ada request buat kastard jagung..
nasib baik sume bahan ada kat rumah..tiba je, kasi kluar semua
bahan2 yg diperlukan..campak2, lps tu kasi masak atas dapur, x
sampai 1/2 jam dah masak..alhamdulillah..senang je buat kastard
jagung nih..




Tada..ni la
hasilnye..
alhamdulillah
nasib baik
secukup rasa..






Nak tau bahan2nye?..Jom saya kongsikan..

Bahan2..
Satu tin jagung (nak blend boleh..x blend pun x pe..ikut suka)
Satu tin susu cair / ble ditukar dgn santan
Satu tin tepung kastard (guna je tin jagung td utk sukatannya)
1/2 tin gula pasir (sukatannya sama je guna tin td)
3 tin Air putih (tin yg sama ya)
secubit garam..sikit sesangat..nak bagi best gler rasa dia

Cara membuat..
* Memula campurkan semua bahan & kacau dalam periuk / kuali..
   kasi sebati semuanya...
* Dah sebati, masak atas api yg sederhana..sentiasa kacau supaya
   kastard tidak melekat pd periuk / kuali td & bagi mendapatkan
   tekstur kuih yg lebih cantik.
* Nak tau dah masak ke blum, kasi angkat itu senduk dan jatuhkan
   kastard td..klu lambat & dah likat, maknanya dah masak la tu..

Haa..senang je kan..bulan2 pose ni boleh la bagi kat jiran2 kalau
ada buat lebih..x payah nak beli dah..sendiri buat lg best..cuba try
test buat klu x caya..Kastard ni td guna santan..tu psl mcm
transparent skit rupanye..klu guna susu cair, rupanye akan pekat
skit..x la transparent..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...